Jom Patching Jalan (JPJ)

jpj7

jpj9

Prof. Mohamad dan Prof. Madya Dr Kamaruddin Ahmad sedang menampal jalan berlubang sambil diperhatikan oleh Dr Norhidayah

JOHOR BAHRU, 19 Oktober 2016 – Sekumpulan 50 mahasiswa tahun dua Fakulti Kejuruteraan Awam (FKA) akan turun ke jalan di sekitar kampus bermula dari pagi hari ini hingga ke petang bagi menyertai program ‘Jom Patching Jalan’ (JPJ).

Program JPJ adalah khidmat komuniti pelajar kursus Kejuruteraan Jalan Raya untuk menampal jalan berlubang di sekitar kampus menggunakan bahan hasil dari penyelidikan yang dilakukan dengan campuran asfalt sejuk dan campuran asfalt panas yang mengandungi bahan nano serta asfalt yang dikitar semula.

Penyelaras Program Dr Norhidayah Abdul Hassan berkata, JPJ melibatkan kerjasama staf akademik dari Jabatan Geoteknik dan Pengangkutan serta penyelidik di bawah ‘Pavement Research Group’ dan ‘Transportation Research Group’.

Menurutnya, aktiviti itu dilaksanakan berdasarkan empat objektif utama iaitu sebagai salah satu sesi pembelajaran luar bagi pelajar yang mengambil kursus Kejuruteraan Jalan Raya (SKAA2832) untuk lebih memahami teknik penyelenggaraan jalan raya yang turut diterapkan dalam subjek berkenaan.

“Ini bertepatan dengan konsep pembelajaran secara ‘Authentic Learning’ atau ‘Real Life Learning’ yang diterapkan dalam kalangan pelajar, yang mana proses pembelajaran bukan sahaja berlaku di dalam kelas tetapi juga aktiviti luar yang menggalakkan mereka mengaplikasikan apa yang telah dipelajari,” katanya.

Program JPJ dirasmikan oleh Timbalan Dekan Penyelidikan dan Inovasi, Profesor Dr Mohamad Ismail.

Dr Norhidayah berkata, objektif kedua, untuk menyemai sikap positif staf akademik, penyelidik dan pelajar dalam melaksanakan kerja-kerja khidmat masyarakat.

 

Sumber: http://www.news.utm.my/malay/2016/10/jpj-mahasiawa-fka-turun-ke-jalan/

banner-jpj

t-shirt-jpj

jpj6 jpj5 jpj4 jpj3 jpj2 jpj1

jpj10 jpj11 jpj12